Záchyt neoznačených cigariet

16.02.2010 Celý región

Dňa 13. 02. 2010 vykonávali colníci Colného úradu Prešov daňový dozor, ktorým je výkon dozoru nad držbou a pohybom tovaru podliehajúceho spotrebným daniam v obci Vranov nad Topľou a blízkom okolí, kde v obci Rudlov zbadali ...
Hliadka zastavila na ceste a po preukázaní sa k príslušnosti k colnej správe vyzvala ženu aby sa vyjadrila, čo sa nachádza v podozrivých kartónových krabiciach. Po zistení, že v podozrivých krabiciach sa nachádzajú kartóny s cigaretami rôznych značiek neoznačené slovenskou kontrolnou známkou, vyzvali colníci ženu, aby vydala všetky kartónové krabice s cigaretami z garáže. 50-ročná žena spolupracovala a priznala, že v 6-tich kartónových krabiciach a dvoch čiernych igelitových vreciach sa nachádzajú rôzne druhy cigariet v celkovom počte 76 800 ks. Jednalo sa o cigarety značky LONG Limited Edition neoznačené žiadnou kontrolnou známkou v počte 32 600 ks, cigarety značky Classic Red označené ukrajinskou kontrolnou známkou v počte 42 600 ks a cigarety značky Classic Blue označené ukrajinskou kontrolnou známkou v počte 1 600 ks. Pôvod a spôsob nadobudnutia uvedeného tovaru nevedela žena preukázať, nakoľko nedisponovala žiadnym dokladom o kúpe tovaru.
Hodnota zabezpečeného tovaru predstavuje výšku 2 304 € a únik na spotrebnej dani bol vyčíslený vo výške 6 245 €. Vzhľadom k výške vyčíslenej škody ide v tomto prípade aj o podozrenie zo spáchania trestného činu, preto bol prípad postúpený vyšetrovateľovi colnej správy na trestné konanie. V prípade dokázania viny hrozí páchateľke trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Všetky zabezpečené cigarety budú po ich prepadnutí v prospech štátu zlikvidované.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región